HP Construction
Greene & Greene addition
A young college student was involved in a tragic accident that changed his world drastically, and left him wheelchair-bound. His bedroom was expanded into a small bachelor pad in this Greene and Greene style home, and a handicap bathroom was added, to accomodate his new circumstances.

We were happy to receive the contract for this work, as we admire of the work of architects Charles and Henry Greene, and we wanted to provide the young occupant a quality space to call home.

While small (under 300 sq. ft. of living space was actually added), the addition was far from simple - it was a very custom project requiring a high caliber of experience and craftsmanship. 

The architect removed an exterior wall to make room for the addition, but neglected to engineer a means of supporting the roof above the wall. It fell upon us to devise a means of adding structural support where none had been drawn.

The addition included a cantilevered beam at one corner, with no details drawn of how to support it. Again, we were required to design a structural solution to support the cantilevered beam, upon which sat the corner of the roof. Our solution involved running a through-bolt (all-thread) to tie the beam to the double top plate, blocking at the stress point created by the corble (knee-brace), and providing plywood shear that runs from the beam to the anchor bolt below.  We followed this with a cantilevered soffit over the west end of the addition, to minimize the load being carried by the corner beam.

The walls are 2x6 12 feet tall, with a drop ceiling at 10 foot, and a coffered celing in the bedroom portion. There is a patio area adjacent to the addition, and the massive gable roof covers both the addition and the patio.

The design included numerous exposed beams, in keeping with the Greene and Greene "ultimate bungalow" style.  And while it would have been quicker to just rough-cut the beams, put them up, and paint them in place as-is, like the original builder of the house did, we felt this was not in keeping with the nature of Charles and Henry Greene's work.  

All our exposed beams were sanded, and the edges rounded.  Like Greene and Greene, we're not about big profits at the expense of quality, but just the opposite. We pre-painted the exposed woodwork for a level of quality not possible when paint is sprayed on after construction is complete.

Inside, vertical-grain oak trim was applied with pocket-screw joinery (a furniture and cabinet grade form of construction), mahogany doors were beveled, mortised, and hung from scratch. 

Delays caused by a change of choice in patio door, and by changes in the scope of the bathroom tile, were dealt with in as expedient a manner as possible: despite a seven-week wait on the new door, not a workday was allowed to pass without some form of jobsite progress.

Tile was applied over a bed of hand troweled screeded cement, no prefabbed cement board on this job!  We made it our goal that quality on all work was to be maintained at the highest level at all times.   

To us, this job was always about delivering the highest level of quality and craftsmanship, to the benefit of the young intended occupant.

Click here for more.
Website Builder